Fysiotherapie

Fysiotherapie is een paramedisch beroep dat zich bezighoudt met de behandeling van problemen met het bewegen of met gezondheidsproblemen waarbij mogelijk beweeginterventie de aangewezen behandeling is. De fysiotherapeut houdt gesprekken, behandelt en begeleidt de patiënt om weer de regie te kunnen voeren over zijn eigen gezondheid.
De fysiotherapeut doet een screening, anamnese en een lichamelijk onderzoek om gezamenlijk een behandelplan op maat op te stellen. Tijdens en na de behandeling wordt er geëvalueerd en zo nodig de doelen bijgesteld.
In de praktijk worden verschillende vormen van fysiotherapie gebruikt. Er wordt gebruik gemaakt van massage, manuele mobilisatie technieken volgens Maitland, bindweefselmassage technieken, musculoskeletale technieken, triggerpoints, tapen, houdingsoefeningen, ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen, mindfulness en fysiotherapie op haptonomische basis. De behandeling bestaat vaak uit een combinatie van hands-on technieken, houdingsoefeningen, oefentherapie, huiswerkoefeningen, inzicht gevende gesprekken en adviezen om met de klacht om te gaan.

Via bij- en nascholing heb ik mij gespecialiseerd in chronische pijnklachten, zoals bekkenklachten, scoliose, whiplash, psychosomatische klachten zoals hyperventilatie, spanningshoofdpijn, spastische darmproblematiek, slaapstoornissen, angstklachten, ptss (posttraumatische stressstoornis), burn-out, somberheid, depressieklachten, losk (lichamelijk onverklaarbare klachten) zoals buikpijn, hoofdpijn, vermoeidheidsklachten, pijnklachten.
Pijn- en bewegingsproblemen van het bewegingsapparaat zoals rug-, bekken-, heup-, knie- en enkel-, kaak-,nek- , schouder-, elleboog-, pols en handklachten, onder- of overbelasting klachten zijn ook veelvoorkomende klachten die goed behandeld kunnen worden met fysiotherapie.
Sinds 2007 is er geen verwijzing nodig om een fysiotherapeut te bezoeken. Met als uitzondering voor mensen die behandeld worden voor chronische klachten of die aan huis behandeld worden, die hebben wel een verwijzing nodig voor de verzekering.