Bowen therapie

De Bowen therapie komt oorspronkelijk uit Australië en is ontwikkeld door Tom Bowen.
De techniek bestaat uit meerdere series zachte rolbewegingen op specifieke plaatsen van het lichaam. De series worden afgewisseld met enkele minuten pauze, zodat het lichaam de gegeven prikkels kan verwerken en er een nieuwe balans kan ontstaan. De rolbewegingen worden bij voorkeur direct op de huid geplaatst. Het lichaam blijft hierbij zoveel mogelijk toegedekt.
De therapie is gebaseerd op het stimuleren van het herstellend vermogen van het lichaam. Het hele lichaam wordt behandeld en niet alleen het deel waar de pijn of dysfunctie zich bevindt. Het brengt balans op zowel fysiek als mentaal, emotioneel en spiritueel vlak.
De Bowen werkt onder andere op de fascie en het zenuwstelsel. De fascie is het witte bindweefsel dat zich in het hele lichaam bevindt. Het zit rond en in de spieren, gewrichten, organen, bloedvaten en zenuwen. De pezen en banden behoren hier ook toe en zoals de naam eigenlijk al zegt, het verbindt alle structuren door het hele lichaam heen met elkaar. Door deze samenhang speelt fascie een hele belangrijke rol in de informatievoorziening, de houding en de beweeglijkheid van het lichaam. Doormiddel van elektrische stromen wordt informatie via het bindweefsel doorgegeven naar de hersenen toe en weer van de hersenen terug naar het bindweefsel en andere structuren. Als er een verstoring in het bindweefsel optreedt, bijvoorbeeld door een verrekking, kneuzing, verkleving of trauma dan wordt de balans verstoord. Door gebruik te maken van de zachte rolbewegingen kunnen door de druk- en trekbewegingen, impulsen ontstaan die de herstelmechanismen in werking zetten waardoor de balans weer kan worden hersteld. Bowen werkt ook via de zenuwbanen, meridianen, andere energiebanen en dermatomen.
De duur van een behandeling varieert van 30-60 minuten. De behandeling werkt ongeveer 7 a 10 dagen door.
Na de behandeling wordt geadviseerd om regelmatig te bewegen en water te drinken om het lichaam de gelegenheid te geven om afvalstoffen af te voeren en het lichaam te laten wennen aan de nieuwe balans.
Omdat een Bowenbehandeling een totaalbehandeling is, kunnen er naast verlichting van de klachten ook andere reacties ervaren worden, zoals:
.Meer ontspanning en rust
.Beter slapen
.Verandering van de stoelgang
. Vermindering van het pijnniveau

De Bowen kan ingezet worden bij:
. Spier- en gewrichtsaandoeningen
. Nek-, rug- en bekkenklachten
.Heup-, knie-, enkel- en voetklachten
.Schouder-, elle boog- , pols- en handklachten
. Reumatische pijnen
. Artrose
. Spierproblemen
. Bindweefselproblemen
. Sportblessures
. RSI, tennisarm, golferselleboog
. Frozen Shoulder
. Herstelbevordering na trauma
Maar ook bij:
. Spijsverteringsproblemen(prikkelbaar darm syndroom)
.Koliek bij baby’s
.Menstruatie en overgangsklachten
.Urinewegproblemen
. Circulatieproblemen
. Lymfedrainage
. Allergieën en hooikoorts
.Ademhalings- en longproblemen
. Keel en kaakholteproblemen
. Hoofdpijn en migraine
.Oorproblemen en evenwichtsstoornissen
. Stress en burn-out
. Chronische vermoeidheid
. ADHD/ADD